Rode bieten zijn donkerrode knollen met een groen blad met rode nerf. Het is het broertje van de suiker- en voederbiet. Ze zijn meestal rond, maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en geel en wit vruchtvlees.
Rode bieten zijn een zeer gezonde, fris zoetige knolgroente met een typerende aardse smaak. Rode bieten hebben een zoete smaak die op veel manieren te combineren is. Je kunt bietjes koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade met bijvoorbeeld appel of augurk.
Maar een dessert maken met rode biet? Ja, dat kan echt! Wij maakte een panna cotta als rode bieten dessert. Superlekker, mooi en makkelijk!
Chocolade en rode biet mogen dan wel een vreemde combinatie lijken, ze passen echt heel goed samen. Wat dacht je van “Panna cotta met rode biet en chocolademousse”, een mooi creatief recept van onze kok Ruud Kortekaas
Panna cotta met rode biet en witte chocolade
Ingrediënten:
Werkwijze:
Pureer de rode biet met een staafmixer helemaal fijn.
Verwarm de slagroom. Laat deze niet koken. Voeg de gewelde gelatine en de witte chocolade toe. Laat dit al roerend oplossen onder laag vuur. Voeg de rode biet puree toe en meng alles tot een homogene massa. Stort de panna cotta (betekent letterlijk gekookte room) in een bakblik met onderin wat chocoladecake of chocolade brownie en laat deze opstijven.
Pure chocolade mouse
Ingrediënten:
Werkwijze:
Klop de slagroom tot yoghurt dikte. Zodra je een 8’je kan tekenen in de room en deze zakt langzaam weg dan is de slagroom tot de juiste dikte geslagen.
Verwarm 50 ml slagroom tot ongeveer 60 graden. Zet het vuur uit. Smelt de chocolade in de warme slagroom.
Klop de 6 eidooiers au bain-marie luchtig met de suiker en het kopje espresso (sabayon). Klop door tot ongeveer 64 graden. De sabayon is nu lekker lobbig en deze mengen met de chocolade. Voeg de geslagen slagroom toe als de compositie op kamertemperatuur is. Meng tot een homogene massa. Stort de mousse in een bak en koel minimaal 2 uren.
Opmaak:
De panna cotta uitsteken of uitsnijden en op bord plaatsen.
Maak mooie quenelles (ovale bolletjes) en zet deze bij de panna cotta op het bord.
Garneer het dessert met mango, kruim van pepernoten en eventueel vijgen.
Geschaafde witte chocolade en wilde kruiden doen het goed bij dit bijzondere dessert
PS: Dit dessert leent zich ook heel goed om in een wijnglas te serveren. Hiervoor schenk je de panna cotta als deze nog temperatuur heeft in het glas. Nadat deze koud is maak je de mousse en plaats je deze op de panna cotta.